Vinterkrukkeplanter

Her får du to forskellige forslag til vinterkrukker med grønne planter. Alt er udvalgt så planterne holder farverne vinteren igennem.
Planterne overlever vinteren, hvis den ikke bliver for kold og hård, og til foråret er de klar til at blive plantet et sted i haven. Men den ting kan man først afgøre, når vinteren ER ovre. Som bekendt ved vi først til foråret om vinteren blev hård og barsk.

Grøn vinter 

Et miks af forskellige bladformer og farver gør vinterkrukkerne til en god oplevelse. Her er der både nåle, blade i forskellige størrelser og blomsterknopper, der holder hele vinteren.
 
Med grønne planter i en stor krukke får vinteren mere farve. Krukken har vi plantet til med almindelige haveplanter, der hører hjemme i havens bede, men som snildt holder sig grønne vinteren over – også i en krukke.

Vi har brugt en stedsegrøn blød ene – botanisk navn er på etiketten Chamaecyparis pisifera ’Squarrosa’ . Har du en lille blomsterdekoratør gemt i hjertet, er det måske godt at vide at blød ene er meget velegnet til dekorationer og nem at arbejde med, fordi den ikke stikker som almindelig ene.  


Desuden er der plantet to japansk kristtorn, Ilex crenata’Stokes’ – en i hver ende af krukken. Kristtorn er grønne hele året og meget anvendelige også i havens bede.

I krukkens forgrund er brugt to sorter af alunrod, Heuchera. Den ene, ’Regina’ er rødbladet med sølvtegninger og den anden er den friske limegrønne ’Lime Marmelade’. Begge er stauder, der egentlig visner ned om vinteren for at begynde forfra med nye blade til foråret. Dog bliver der altid nogle blade siddende vinteren over og derfor er alunrod fin i krukken i lang tid.

Midtfor er plantet en hvid sort af japansk skimmia, Skimmia japonica ’Godries Dwarf’. Alle tiders vintergrønne plante, der folder de kuglerunde blomsterknopper ud til hvide blomster, når foråret er på trapperne. Skal japansk skimmia plantes ud i haven, når du ikke længere vil se på den i krukken, kan du plante den i et lidt skygget sted med et par skovlfulde sphagnum i plantehullet.

Blød ene med de grågrønne nåle passer perfekt til de kuglerunde blomsterknopper på japansk skimmia, Skimmia japonica ’Godries Dwarf’. Blomsterknopperne bliver til hvide blomster til foråret.

For at få lidt kontrast i alt det grønne, bruger vi også rødbladet alunrod, Heuchera ’Regina’, der med en sølvagtig tegning på bladene matcher de øvrige grå farver.

 

Rød vinter


Tre krukker med hver sine planter, der er valgt så de har rød som fællesnævner. Sammen virker de som én krukke. Er der en krukke, der bliver trist at se på, kan den bare fjernes og udskiftes med en anden.

Til venstre vokser japansk skimmia, Skimmia japonica ’Rubella’ i krukken, hvor jorden er dækket med fint pinjebark.

Midtfor er det hvid kornel, Cornus alba ’Midwinter Fire’, der har smukke høstfarver og orangerøde grene; de er smukke hele vinteren.


Til højre er en akseldruelyng, Leucóthoë walteri ’Zeblid’ mikset med bjergte, Gaulteria procumbens, der har røde bær og stedsegrønne blade.

Har du mere lyst til en grønvinter med en del rødt i blomsterknopper, løv og bær, har vi lavet et lille rødt selskab af tre krukker. Det giver den fordel, at man blot kan tage en trist krukke væk og stille en ny med et andet indhold, i stedet for at skulle omplante en hel stor krukke.

Her er der også en løvfældende busk med i det grønne selskab. Det er hvid kornel, Cornus alba ’Midwinter Fire’, der med sine smukke høstfarver skaber en livlig kontrast i det grønne. Når bladene alle er faldet til jorden, stråler de orangerøde grene stadig – og det bliver de ved med hele vinteren.

Japansk skimmia med de røde knopper og lyserøde blomster er en ”søster” til den hvide skimmia i den grønne krukke – og skal behandles som den.

I krukken, hvor to stedsegrønne plantearter er blandet er det tre bjergte, Gaulteria procumbens, der vosker i forgrunden og lægger sine røde bær ud over krukkens kant. For at give krukken højde er plantet en akseldruelyng, Leucóthoë walteri ’Zeblid’ bagest. Den har røde bladspidser hele vinteren – en fin kontrast til de grønne spidse blade i resten af krukken.

Røde knopper på japansk skimmia, Skimmia japonica ’Rubella’og røde høstfarver på hvid kornel, Cornus alba ’Midwinter Fire’, giver varme oplevelser i en kold tid. Når bladene er faldet af hvid kornel, er de smukke orangerøde grene synlige og meget kønne.

Bjergte, Gaulteria procumbens står med røde bær en del af vinteren. Når de er faldet af, er løvet stadig grønt ligesom den højere nabo, der vokser bagved, akseldruelyng, Leucóthoë walteri ’Zeblid’ – med røde bladspidser.

 

Hvilke krukker er vinteregnet?
Krukker, der er bredest øverst, klarer skiftende frost og tø bedst, fordi der altid er plads til at jordklumpen kan skyde sig opad, efterhånden som den udvider sig med frosten. Frossen jord fylder mere end optøet jord og derfor kan krukker, der snævrer ind foroven sprænges, når jordklumpen udvider sig.

En terrakottakrukke eller krukker af plastmaterialer er ikke isoleret mod kulden, men der går dog nogle dage med hård frost døgnet rundt, før krukkens indhold er gennemfrossen. Også fordi krukkerne oftest er placeret tæt ved husets mure, hvor der er lunere end længere ude i haven.

Krukkeplanter bruger også vand
Husk at vande krukkerne i løbet af vinteren. De stedsegrønne planter ”drikker vand”, når det er tøvejr, så blade og nåle er fyldt op og klar til den fordampning, der sker i solskin. Er jorden frossen, giver det ikke mening at vande, da planterne ikke kan optage vand i frossen jord.

Når man vander eller det regner, er det vigtigt at vandet kan løbe ud af krukken forneden.

Tjek derfor altid at der er huller i bunden af dine krukker – eller bor dem selv.

Fyld lecanødder i krukkernes nederste del, inden krukkerne plantes til og der fyldes jord i.
Så bliver de ikke så tunge at flytte rundt på.

Planternes rødder støder heller ikke på tæt, våd jord nederst i krukken efterhånden som de indtager jorden i dybden. Det giver de fineste planter.

Et lag lecanødder nederst i krukken giver luft til rødderne og en lettere krukke at flytte rundt med.

Har du ikke mod på selv at plante krukkerne til, hjælper planteskolen dig gerne.

 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld