Frugt og Børn

Sød sommerfrugt

 

Intet er bedre end at finde en skål i køkkenet og gå ud i bærbuskene og plukke helt friske og fuldt modne bær. En tjans man sagtens kan få selv den mest dovne teenager og ikke mindst de lidt mindre børn til. Belønningen er nemlig værd at gå efter. Bærbuske som hindbær, blåbær, solbær, stikkelsbær og ribs har desuden en fordelagtig plukkehøjde, mens jordbærrækkerne kalder på foroverbøjet ryg.

Minimal indsats og stort udbytte – sådan opnår du at fylde sommerskålen med friske bær uden de store anstrengelser.

 

Hindbær

 

Modner i juli måned og skal plukkes over 2 – 3 uger.  Rigtbærende sorter med store bær, der er særdeles velegnede til syltning.

Beskæring af sommerbærende hindbær.

Da frugternes anlæg allerede dannes på sidste års skud, må du kun fjerne de skud, der har båret årets høst.

 

Efterårsbærende sorter

Modner fra august måned og du kan de fleste år finde modne bær hen mod november måned. Når du vælger de efterårsbærende sorter, døjer du ikke med ”orm”, som ofte kan være en gene i sommerhindbærrene.

Beskæring af efterårshindbær.

Frugterne dannes på indeværende års skud, og derfor skal alle skud klippes ned i det tidlige forår.

 

Jordbær

 

Afstand mellem planterne 30-40 cm

Så er det sommer i Danmark! Store, saftige og søde bær, som ofte bliver spist direkte fra planterne. Fuglene kan også godt lide jordbær, så det kan være nødvendigt at dække med net, eller sætte et fugleskræmsel op for at få bærrene selv. Se det store udvalg af sorter i  planteskolen.

 

Tips hvis du husker at sørge for optimal vanding i jordbærbedet under blomstringen, får du ekstra store bær.

 

Ribs

Opret buske, der bærer modne ribs fra slutningen af juli måned. Du kan vælge mellem et par røde og hvide sorter. ’Jonkheer van Tets’ har meget lange klaser, mens ’Stanza’ har færre, men større bær på klaserne. De hvide ribs synes at være mindre interessante for fuglene og smager faktisk sødere, end de røde.

 

Opskrift på ribssaft 1 kg skyllede ribs hældes i en gryde og dækkes med vand. Koges til bærrene brister og hældes i en saftpose til afdrypning. Den klare væske hældes tilbage i gryden og tilsættes ca. 250 g sukker pr. l. Hæld på rene flasker og opbevar i køleskab.

 

Stikkelsbær

Har du før fravalgt stikkelsbærrene, for der er irriterende torne, man stikker sig på, så er der godt nyt. Nye sorter med ingen eller meget få torne er blevet et muligt valg, så nu kan de smagfulde stikkelsbær plukkes uden smerte.

 

Hurtigt tilbehør til pandekager Pluk et par håndfulde modne stikkelsbær og nip i begge ender af bærret. Kog op i en lille smule vand til bærrene brister. Tilsæt lidt rørsukker.

 

Solbær

Varme helt modne bær, der lander i hånden, når man forsigtigt plukker dem af i slutningen af juli måned er ikke til at stå for. Høster du bærrene inden de er helt modne, vil indholdet af pektin være meget højt og det giver en let bitter smag. Du kan vælge mellem et par sorter, hvor nogle har mindre tyk skræl og derfor smager bedre.

 

Solbærrom Det er superenkelt. Knus ca. 500 g bær og tilsæt 125 g sukker. Hæld ca. 35 cl lys rom og lidt vand over blandingen, så sukkeret opløses. Hæld på rene glas og ryst den dagligt i 14 dage. Hældes gennem filterpose og nydes uden fortynding.

 

Blåbær

Du kan ikke plante blåbær i almindelig havejord og regne med at få masser af bær. Blåbær er en surbundsplante og skal plantes i Rhododendron sphagnum. HUSK at blåbær trods gode bestøvningsegenskaber, får endnu flere bær, hvis du planter flere sorter.

 

Tips det kan anbefales at holde sig til de blåbærsorter, der modner tidligt og middeltidligt. Stræk gerne sæsonen i sortsvalget, så kan du høste bær fra slutningen af juli og frem til 1. oktober.

 

Læs også om hvordan du plejer og planter dine bær.

 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld